Categorie A – motorfiets

You are here: Home \ Opleidingen \ Categorie A – motorfiets

Jouw rijbewijs voor de motorfiets cat. A2 en A

Het rijbewijs voor de motorfiets behaal je na het doen van een theorie examen en twee praktijkexamens. Kom gerust een keer kijken en ervaar hoe het motorrijden is. Een intakeles is gratis bij afname van een pakket.

Een vertrouwde en gedegen opleiding met een hoog slagingspercentage!

Hoe ziet jouw rijopleiding motorfiets eruit?

Haal je theorie

Na het behalen van je theorie certificaat kunnen we examen gaan doen. Je mag zonder theorie al starten met het examen AVB (voertuigbeheersing), mits je een autorijbewijs hebt. Voor de AVD (verkeersdeelname) heb je de theorie nodig! Behaal deze dus zo snel mogelijk.

AVB examen (voertuigbeheersing)

Tijdens dit examen moet je pylonnen rijden. Je krijgt bij het examen 7 oefeningen van de 12 die je hebt geleerd. Daarbij moet je laten zien dat je de motor in alle omstandigheden onder controle hebt. Om te kunnen slagen moeten 5 van de 7 oefeningen voldoende zijn. Kanttekening is wel, deze 2 fouten mogen niet in hetzelfde cluster zitten.

Dan het AVD (verkeersdeelname) examen

Na het halen van je theorie en AVB examen kun je de weg op. Tijdens deze rit moet je laten zien dat je zelfstandig vlot en veilig in het verkeer kan zijn en daarbij de voor- en vooral de nadelen van de motorfiets goed kent.

Geslaagd voor je examen?

Nadat je bent geslaagd kun je naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Ga pas motor rijden als je het rijbewijs in handen hebt! We wensen je heel veel veilige kilometers toe! Niet geslaagd? Dan krijg je van de examinator tips om de volgende keer wel te slagen.

Oefeningen in het AVB examen

Nieuwe filmpjes volgen zeer binnenkort.

https://youtube.com/watch?v=CXWbCn32k-Q

Snelle slalom

In de snelle slalom nader je de oefening met 30 kilometer per uur in de 2e versnelling. De oefening is voldoende wanneer de stuurtechniek goed wordt uitgevoerd en wanneer je een relatief stabiele gas kan laten zien.

https://youtube.com/watch?v=NIx4Vz68dFU

Langzame slalom (verplicht)

Bij de langzame slalom stuur je vanuit je heupen of door stuurbewegingen aan het stuur zelf te maken. De oefening voer je uit in de 1e versnelling met slippende koppeling en de gas trekkend. De snelheid regel je doormiddel van de voetrem.

Noodstop (verplicht)

Je moet de motorfiets maximaal kunnen laten remmen. Je komt aan met 50km/u in de 3e versnelling. Bij deze oefening is terugschakelen niet verplicht, daarnaast mag de motor hier ABS gebruiken. Probeer het alleen ook eens zonder de ABS.

Stopproef

Je komt met 50km/u aan in de 3e versnelling. De oefening is voldoende wanneer je een gecontroleerde remming neerzet, denk hierbij aan rem-/kijktechniek en terugschakelen (1e versnelling). Geen ABS.

Precisiestop

Deze oefening leert je het stoppen bij een stopstreep naar de verkeerslichten. Nader met 50km/u in de 3e versnelling. Zet een gecontroleerde remming neer en schakel weer terug naar de 1e versnelling voor het poortje.

Stapvoets rijden

In deze oefening rijdt je stapvoets naast de examinator. Met een slippende koppeling en een trekkend gas regel je de snelheid doormiddel van de voetrem. Je stopt vervolgens vlak voor de laatste pylon.

Wegrijden uit parkeervak

Vanuit de parkeerstand rijdt je links of rechts uit het parkeervak. Dit bepaalt de examinator. Je houdt gedurende de oefening de koppeling slippend. Met een trekkend gas en de juiste kijktechniek rijdt je de oefening uit.

Lopend achteruit parkeren (verplicht)

Met lopend achteruit parkeren zet je de motor in de neutraal. Je loopt deze oefening tot aan de derde pylon om deze vervolgens in te sturen. Daarna zet je de motor achteruit in het vak en parkeer je deze. Bij het verlaten loop je tot de laatste pylon.

Uitwijkoefening (verplicht)

Deze oefening voer je uit met een snelheid van 50km/u in de 3e versnelling waarna je scherp links instuurt, terugstuurt (rechts) en nog een keer instuurt (links). Zodoende ontwijk je de pylonen en kom je weer terug op je eigen weghelft.

Vertragingsoefening

Je start vanuit stilstand en bij een seintje versnel je tot tenminste 50km/u in de 3e versnelling. In het poortje rem en schakel je terug (2e versnelling); dit zodat je nadien een snelle slalom kan laten zien.

https://youtube.com/watch?v=wFdd3t0okGE

Halve draai

Bij de halve draai (6 meter breed) gaat het om stuurtechniek (afschuinen) en je kijktechniek. Schat de bocht vooraf in door een punt op te zoeken en in de oefening naar de horizon te kijken. De juiste stuur-/kijk techniek en gebruik voetrem maakt de oefening voldoende.

https://youtube.com/watch?v=gsSoZ152U_0

Denkbeeldige acht

Een uitbreiding op de halve draai, je draait bij de denkbeeldige acht zowel links- als rechtsom. Hier is ook de stuur-/kijktechniek erg belangrijk. De oefening is voldoende bij een juiste stuur-/kijktechniek en het gebruik van de voetrem. De oefening begint altijd met een bocht naar links.

Hoe gaat het AVD examen?

Tarieven motor opleiding van Jouw Verkeersschool

Het motor rijbewijs categorie A en A2 haal je natuurlijk bij Jouw Verkeersschool – De verkeersschool bij jouw in de buurt! Je vindt ons nu al in Friesland, o.a. in Leeuwarden, Franeker, Heerenveen en Sneek. En ook al in de dorpen rondom zoals; Harkema, Surhuisterveen, Jistrum, Drogeham, Twijzel, Hardegarijp, Boelenslaan, Gytsjerk, Tytsjerk, Warten, Warga, Goutum, Scharnegoutum, Grou, en Akkrum.