Categorie BE – aanhangwagen

You are here: Home \ Opleidingen \ Categorie BE – aanhangwagen

Jouw rijbewijs BE voor de aanhangwagen, caravan of trailer

Om het rijbewijs BE te behalen is alleen een praktijkexamen vereist. Tijdens dit examen wordt gekeken naar de manier waarop je je in het verkeer gedraagt met een aanhangwagen. Daarnaast worden een aantal bijzondere verrichtingen gevraagd. De opleiding kan al in 1 dag worden gevolgd.

In 2019 en 2020 meer dan 100 BE examens afgenomen waarvan 92% in 1 keer zijn geslaagd!

Hoe ziet jouw rijopleiding aanhangwagen BE eruit?

 

Start van de dag

Tijdens de 1- of 2daagse cursusdag van 4 of 6 lesuren, starten we vanaf de afgesproken locatie (deze krijgt u van ons per e-mail). We beginnen met een korte introductie over de aanhanger en de papieren waarna we gaan rijden. We gaan in het stadsverkeer oefenen en we gaan bijzondere verrichtingen trainen. Tussendoor is er gelegenheid om een kop koffie te drinken en een hapje te gaan eten. Er is voldoende tijd om de oefeningen en het rijden in het verkeer te herhalen. Tot slot volgt aan het einde van de dag het examen bij het CBR.

Examen criteria

Je moet de examinator ervan overtuigen dat je voldoende kennis en inzicht bezit om met de aanhanger te gaan rijden. Daarnaast worden er tijdens het examen 3 bijzondere verrichtingen gevraagd; aan- en afkoppelen van de aanhanger (verplicht) en twee keuze oefeningen; Als keuze oefening heeft de examinator de keus uit: recht achteruitrijden, bocht achteruitrijden, achteruit naar een deur, hellingproef of keren in een halve draai.

Dan het examenmoment?

Een kwartier voor aanvang van het examen zijn we aanwezig. De examinator stelt een aantal vragen over de papieren van de aanhangwagen en na +/- 45 minuten krijg je de uitslag.

Kentekenbewijs na 1 januari 2014 (kentekencard)

Kentekenbewijs van voor 1 januari 2014

Wanneer is het rijbewijs BE nodig?

Je hebt een rijbewijs BE nodig wanneer de toegestane massa van de auto en de aanhangwagen samen meer MOGEN bedragen dan 3500 kilogram.

Hieronder een rekenvoorbeeld om te ontdekken wanneer je dit rijbewijs nodig hebt.

Dit kun je zelf uitrekenen:

Stap 1: Zorg dat je je kentekenbewijs van het trekkende voertuig (auto/bus) en het kentekenbewijs van de aanhanger bij de hand hebt. Heb je deze niet? Vul dan je kenteken in bij de RDW om de gegevens te achterhalen (gebruik RDW site, klik hier)

Stap 2: Op het kentekenbewijs (zie voorbeeld op deze pagina) of op de website van het RDW vindt je onder de gewichten het volgende; “Toegestane max. massa F.2”.

Stap 3: Tel het aantal kg van het trekkende voertuig op het de “Toegestane max. massa F.2” van de aanhangwagen

Kom je uit boven de 3500kg?

Je hebt een rijbewijs BE nodig om met deze combinatie te rijden. GA NOOIT zonder het rijbewijs BE met deze combinatie rijden, bij een aanrijding ben je namelijk NOOIT verzekerd.

Blijft de uitkomst onder de 3500kg?

In dit geval mag je de combinatie trekken met een rijbewijs B. Let wel dat het trekkende voertuig de aanhanger en het gewicht hiervan mag trekken. Dit kun je aflezen bij het kopje Tech. max. massa AHW (geremd) op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig. Zorg ook altijd dat de verlichting, reminrichting en de algemene staat van de aanhanger in orde.

Tarieven BE aanhangwagen opleiding van Jouw Verkeersschool

Het BE rijbewijs voor de aanhangwagen, caravan of trailer haal je natuurlijk bij Jouw Verkeersschool – De verkeersschool bij jouw in de buurt! Je vindt ons nu al in Friesland, o.a. in Leeuwarden, Franeker, Heerenveen en Sneek. En ook al in de dorpen rondom zoals; Harkema, Surhuisterveen, Jistrum, Drogeham, Twijzel, Hardegarijp, Boelenslaan, Gytsjerk, Tytsjerk, Warten, Warga, Goutum, Scharnegoutum, Grou, en Akkrum.